Vastuullisuus
Kiekko-Espoo ry:n tavoitteena on osana liikuntaa ja urheilua tuottaa iloa ja positiivisia kokemuksia ja toivottaa kaikki tervetulleiksi mukaan toimintaan.
Kiusaaminen, häirintä tai muu epäasiallinen käytös eivät kuulu kaukaloon eivätkä sen ulkopuolellekaan. Kiekko-Espoossa harrastetaan reilusti ja puhtaasti.
Lupaamme omalta osaltamme tehdä parhaamme vastuullisuuden kaikilla osa-alueilla joihin voimme vaikuttaa, mutta haastamme talkoisiin mukaan kaikki seuratoimijat roolista riippumatta. Vastuullisuus on koko Kiekko-Espoo yhteisön yhteinen asia.
Seuran vastuullisuussuunnitelma kattaa seuraavat osa-alueet:
1. Turvallinen toimintaympäristö
Eettisesti kestävien toimintatapojen tarkoituksena on varmistaa ja edistää lasten turvallisuutta seurassamme.
Turvallisuudella ja koskemattomuudella tarkoitetaan sitä, että
- lapsen perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat
- lapsen henkilökohtaista koskemattomuutta kunnioitetaan
- lapsen turvallista kasvua, kehitystä ja hyvinvointia tuetaan
- lasta suojellaan seksuaalirikoksilta, väkivaltarikollisuudelta, päihteiltä ja muilta lapsen turvallista kasvua uhkaavilta tekijöiltä.
Toimintatapojemme avulla haluamme
- edistää lapsia suojaavan toimintakulttuurin syntymistä
- tukea alaikäisten turvallista osallistumista toimintaamme
- vahvistaa lasten tietoisuutta omista oikeuksistaan.
Ennaltaehkäisevät toimenpiteet
Yhdistyksessämme noudatetaan avointa ja toisia kunnioittavaa ilmapiiriä, jossa kaikista asioista voidaan puhua avoimesti. Lisäksi varmistamme, että ohjeet ja käytännöt ovat kaikkien tiedossa ja helposti saatavilla, esimerkiksi seuran kotisivuilla.
Tiedotamme lasten ja nuorten huoltajille lasten turvallisuutta koskevista kysymyksistä osana muuta tiedottamista. Varmistamme, että lasten huoltajat tietävät keneen voivat olla yhteydessä, mikäli epäilyä väärinkäytöksistä ilmenee.
Kiekko-Espoo ry:n palkatulle henkilöstölle tehdään työsuhteen alussa ja tarvittaessa lasten kanssa työskentelemistä koskeva rikosrekisteriotteen tarkistus. Vapaaehtoistoimijoiden vastaava rikosrekisteriotteen tarkistus tehdään kahden vuoden välein. Kaikkien valmentajien tulee suorittaa ”Vastuullinen valmentaja” verkkokurssi ja kaikkia seuratoiminnassa mukana olevia kannustetaan suorittamaan Et Ole Yksin -verkkokoulutus.
Yhdistyksemme vastuuhenkilönä alaikäisten turvallisuutta koskevissa kysymyksissä on toiminnanjohtaja Niko Merikanto.
Suunnitelma alaikäisten henkilökohtaista koskemattomuutta turvaaviksi toimiksi
Toimintatavat, mikäli Kiekko-Espoo ry:ssä ilmenee epäilyä häirinnästä
- Tarkistamme huolellisesti kaikki valitukset ja epäilyt ja olemme pyydettäessä yhteydessä lapsen vanhempiin.
- Rikosepäilyihin puutumme välittömästi. Jos on syytä epäillä, että kyseessä on rikoslaissa mainittu teko, ohjaamme uhria olemaan viipymättä yhteydessä poliisiin ja tarvittaessa lastensuojeluviranomaisiin.
- Olemme yhteydessä lapsen vanhempiin ja epäiltynä olevaan henkilöön. Varmistamme, että kaikkia osapuolia, mahdollista epäiltyä, uhria ja uhrin vanhempia kuullaan huolellisesti tapahtuneesta.
- Lasten ja nuorten turvallisuus on tärkeintä. Huolehdimme, ettei mahdollinen häirintä ja hyväksikäyttö jatku. Jos kyseessä on epäily vakavammasta häirinnästä tai hyväksikäytöstä, mahdollisen uhrin ja tekijän välinen kanssakäyminen katkaistaan heti.
- Tilanteen niin vaatiessa pyydämme keskusteluapua neuvoa antavalta vaitiolovelvolliselta asiantuntijalta.
- Viestintämme on selkeää ja totuudenmukaista. Huolehdimme, että kaikki osapuolet tietävät, miten valituksen tai epäilyn käsittely etenee yhdistyksessämme. Yhdistyksestä ulospäin viestittäessä huolehdimme sekä mahdollisen uhrin että tekijän oikeusturvasta.
ILMOITA TOIMINNASSA HAVAITSEMASTASI HÄIRINNÄSTÄ TAI KIUSAAMISESTA.
Ilmoituksen voi tehdä myös nimettömänä.
Kurinpidolliset toimet Kiekko-Espoo ry:n pelaajien välisissä kiusaamistilanteissa -Ohjeet lasten ja nuorten kanssa toimiville
Mikäli seuran työntekijän tai vapaaehtoisen tietoon tulee kiusaamistapaus, on siihen tärkeää puuttua välittömästi. Hyviä vinkkejä kiusaamistapausten hoitamiseen löytyy esim. Et ole yksin -sivustolta.
Vakavissa tai toistuvissa kiusaamistilanteissa, tai jos koet tarvitsevasi tukea kiusaamistapauksen selvittelyyn, ota yhteyttä seuran hallintoon, jossa kiusaamistapausten selvittämisestä vastaavat valmennuspäälliköt ja toiminnanjohtaja.
Kiekko-Espoo ry on määritellyt kurinpidolliset toimet, mikäli kiusaamista ei saada loppumaan selvittelyjen ja keskustelujen avulla ja kiusaaminen on jatkuvaa tai toistuvaa. Kiusaamistapaukset ja prosessi dokumentoidaan: Mitä on tapahtunut ja milloin? Mitä toimenpiteitä on tehty?
Kiekko-Espoo ry:llä on käytössä myös linkki, jonka kautta voi halutessaan myös nimettömänä tehdä ilmoituksen, mikäli havaitsee epäasiallista toimintaa
Toimintatavat ja kurinpidolliset toimet, kun pelaaja syyllistyy kiusaamiseen:
- Jos saat tietoosi kiusaamistapauksen niin suhtaudu siihen aina vakavasti.
- Juttele yhdessä toisen aikuisen kanssa kiusatun kanssa rauhassa ja selvitä, mistä on kyse. On tärkeää, että kiusattu saa kertoa tilanteesta rauhassa ja omin sanoin ja niin, ettei muita pelaajia ole kuulemassa. Osoita kiusatulle, että otat tilanteen vakavasti ja kerro, että olette hänen tukenaan ja asia selvitetään ja siihen puututaan.
- Kerro vanhemmille tilanteesta. Tässä on syytä olla hienovarainen, jos kyse on nuoresta. Kuuntele myös kiusatun toiveita, mikäli kyse on jo yläkouluikäisestä tai vanhemmasta pelaajasta. Alakouluikäisten tai sitä nuorempien lasten vanhempiin tulee aina olla yhteydessä. Pyri kuitenkin säilyttämään luottamuksellinen suhde pelaajaan.
- Keskustele kiusaajan / kiusaajien kanssa, jokaisen kanssa kahden kesken ja pyri ymmärtämään kokonaisuus. Pysy aina rauhallisena ja kuuntele. Älä syyttele tai oleta. Ole yhteydessä vanhempiin ainakin, mikäli on kyse alakouluikäisistä tai sitä nuoremmista lapsista ja harkinnan mukaan myös nuorten kohdalla.
- Puutu kiusaamiseen nopeasti. Mitä pidempään kiusaaminen saa jatkua, sen vaikeampi siihen on puuttua ja sitä haitallisempia vaikutuksia sillä on kiusatulle. Kerro kiusaajalle, että Kiekko-Espoossa ei hyväksytä minkäänlaista kiusaamista lasten tai aikuisten toimesta. Kerro kiusaajalle, millaisia kurinpidollisia seurauksia kiusaamisella voi olla (ks. alla).
- Seuraa tilannetta. Kiusaaminen ja vallankäyttö voi jatkua aikuisten huomaamatta, tai muuttaa muotoaan. Keskustele säännöllisesti kiusatun kanssa. Mikäli kiusaaminen edelleen jatkuu ja on toistuvaa, niin asian hoitamisessa voidaan siirtyä kurinpidollisiin toimiin.
Kurinpidolliset seuraamukset kiusaamistapauksissa:
- Kun pohditaan kurinpidollisia toimia niin viimeistään tässä vaiheessa tulee tilanteesta olla yhteydessä niihin vanhempiin, joiden alaikäisiä lapsia tilanne koskee. Vanhempien tulee olla tietoisia siitä, miten prosessi etenee ja millaisia kurinpidollisia toimia seura voi asettaa.
- Kun pohditaan kurinpidollisia toimia niin viimeistään siinä vaiheessa tulee tilanne käydä läpi seuran valmennuspäällikön tai toiminnanjohtajan kanssa.
- Kun kiusaaminen on jatkunut keskusteluista ja tilanteeseen puuttumisesta huolimatta, voidaan pelaaja asettaa osallistumiskieltoon määräajaksi tai tarvittaessa siirtää toiseen joukkueeseen tai erottaa seurasta. Kurinpidollisissa toimissa tulee edetä asteittain:
a) Toistuvan ja pitkäaikaisen kiusaamisen seurauksena kiusaajalle asetetaan osallistumiskielto ensin kahdeksi viikoksi, minkä jälkeen pelaaja voi palata joukkueen toimintaan mukaan.b) Mikäli kiusaaminen edelleen jatkuu, voidaan pelaaja siirtää toiseen joukkueeseen, jos se on mahdollista seuran sisällä. Jos toiseen joukkueeseen siirtäminen ei ole mahdollista niin pelaaja voidaan asettaa kuukauden osallistumiskieltoon.
c) Mikäli kiusaaminen edelleen jatkuu edellä olevista toimenpiteistä huolimatta, niin pelaaja voidaan erottaa seurasta – erottamisesta päättää aina Kiekko-Espoo ry:n hallitus toiminnanjohtajan esityksestä.
- Vakavissa kiusaamistapauksissa voi olla tarpeen tehdä lastensuojeluilmoitus tai olla yhteydessä poliisiin. Ilmoituksen tekee seuran toiminnanjohtaja.
Seura tai joukkue ei ole velvollinen palauttamaan tai hyvittämään perheen maksamia maksuja, mikäli kiusaamistapauksessa joudutaan turvautumaan kurinpidollisiin toimiin. Mikäli jäsen joudutaan prosessin lopputulemana erottamaan seurasta, niin seuran määrittelemiä lopetusmaksuja ei peritä.
Kiusaamistilanteet ovat usein monimutkaisia selvitettäviä. Eri osapuolilla voi olla hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, mitä on tapahtunut. Lapset saattavat syytellä toisiaan ja aikuiset pohtia, kenen vastuulla tilanteen selvitteleminen on. Huolehdi omasta jaksamisestasi ja pyydä matalalla kynnyksellä tukea tilanteen selvittämiseen valmennuspäälliköltä tai toiminnanjohtajalta.
Joukkueessa on hyvä aika ajoin ottaa yleisellä tasolla puheeksi, että seurassa ei hyväksytä minkäänlaista kiusaamista ja kannustaa toisten kunnioittamiseen ja kannustamiseen. Näin voidaan ennaltaehkäistä pelaajien välistä kiusaamista.
2. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma
Kiekko-Espoo ry:ssä kaikki jäsenet iästä, sukupuolesta tai etnisestä taustasta riippumatta ovat tasavertaisia ja tuntevat itsensä tervetulleiksi. Tämä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma auttaa edistämään tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä kaikessa toiminnassamme. Suunnitelma ohjaa seuran ja sen jäsenten, vapaaehtoisten sekä työntekijöiden toimintaa. Sitoudumme jatkuvasti kehittämään ja parantamaan tasa-arvoa ja varmistamaan, että jokainen seuramme jäsen voi nauttia liikunnasta ja urheilusta turvallisessa ympäristössä.
Alla on eritelty eri osa-alueita, tavoitteita ja toimintatapoja. Lopussa on selvitys työpaikan tasa-arvotilanteesta ja toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi.
1. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo:
- Emme hyväksy minkäänlaista syrjintää tai kiusaamista. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita mukaan toimintaan, oli heidän taustansa mikä tahansa.
- Kohtelemme kaikkia jäseniä tasavertaisesti ja vastustamme rasismia, kiusaamista ja syrjintää sen kaikissa muodoissa.
- Toimimme aktiivisesti varmistaaksemme, että kaikki pelaajat saavat samanlaiset mahdollisuudet kehittyä ja osallistua sukupuolesta, iästä tai taustasta riippumatta, oman taitotasonsa, intohimonsa ja henkilökohtaisen kehittymispolun mukaisesti.
- Pyrimme aktiivisesti luomaan turvallisen ja avoimen ilmapiirin, jossa kaikki uskaltavat ilmaista itseään ja tuoda esiin mahdolliset ongelmat tai huolenaiheet.
- Sitoudumme edistämään monimuotoisuutta ja tasa-arvoa kaikessa toiminnassamme
2. Rekrytointi ja valmennus:
- Rekrytointiprosessissa emme tee päätöksiä sukupuolen, iän tai etnisen taustan perusteella.
- Edistämme eri sukupuolten sekä erilaisista taustoista tulevien osallistumista niin pelaajina kuin muina toimijoina, kuten valmentajina, pelinohjaajina tai seuran hallituksen jäseninä.
- Pelaajat sijoitetaan joukkueisiin iän, taitotason, motivaation, potentiaalin, asenteen ja parhaaksi katsotun henkilökohtaisen pelaajapolun perusteella.
- Joukkueen sisällä pelaajia kohdellaan tasavertaisesti ja samojen periaatteiden mukaisesti. Kilpajoukkueissa pätevät kilpaurheilulliset periaatteet, joiden pohjalta voidaan tehdä päätöksiä pelaamiseen ja harjoitteluun liittyen.
3. Organisaatiorakenne ja päätöksenteko:
- Edistämme tasa-arvoa seuran organisaatiorakenteessa ja päätöksenteossa. Kannustamme eri sukupuolia, ikäryhmiä ja taustoja edustavia henkilöitä ottamaan aktiivisen roolin seuran toiminnassa ja päätöksenteossa.
4. Viestintä ja tiedotus:
- Tiedotamme avoimesti ja selkeästi toimintaperiaatteistamme ja tasa-arvoon liittyvistä tavoitteistamme.
- Vältämme viestinnässämme stereotypioita ja syrjiviä ilmaisuja.
- Kuva- ja sanavalintamme tukevat yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.
- Tarjoamme mahdollisuuksia palautteen antamiseen.
5. Seuratoiminnan seuranta ja epäkohtiin puuttuminen:
- Arvioimme säännöllisesti seuramme toimintaa ja varmistamme, että tasa-arvoon liittyvät tavoitteet saavutetaan.
- Kuuntelemme ja otamme huomioon seuramme jäsenten kokemukset ja näkemykset tasa-arvoasioissa ja teemme tarvittavat korjaavat toimenpiteet, jos havaitsemme epätasa-arvoa.
- Puutumme välittömästi, mikäli havaitaan syrjintää tai epätasa-arvoista käytöstä, rasismia tai kiusaamista. Seurassa on nimetty vastuuhenkilöt tällaisiin tilanteisiin.
3. Terveys ja hyvinvointi
Aktiivisen ja yhteisöllisen elämäntavan omaksuminen lapsesta saakka on erinomainen tapa lisätä sekä terveydellistä ja sosiaalista hyvinvointia.
Joukkueurheilun kautta on mahdollisuus oppia ryhmässä toimimista sekä oppia käsittelemään pettymyksiä ja ilon tunteita. Parhaimmillaan joukkueurheilu ehkäisee syrjäytymistä ja parantaa kaikenlaisista taustoista tulevien lasten ja nuorten mahdollisuuksia elämässä.
Tutkimusten mukaan myös vapaaehtoistyö lisää ihmisten hyvinvointia.
4. Hyvä Hallinto
Toimintamme on hyvän hallinnon mukaista, avointa ja läpinäkyvää. Edistämme yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia mahdollisuuksia osallistua lajiin ja sen päätöksentekoon.
Kiekko-Espoo ry säännöt sekä Strategia ohjaavat kaikkea seuran toimintaa.
Taloushallinto
Kiekko-Espoo ry:n taloushallinto on rakennettu Netvisorissa taloushallintajärjestelmään ja kirjanpito Rantalainen Oy:lle. Taloushallintoa ohjaa seuran talousohjeet. Käytännöt ja selkeät prosessit ennaltaehkäisevät virheitä ja väärinkäytöksiä.
Tietosuoja
Seurassa huolehditaan tietosuojasta asianmukaisesti ja tietosuojaan suhtaudutaan erityisellä vakavuudella, koska käsittelemme alaikäisten henkilötietoja. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä Suomessa voimassa olevaa tietosuojasääntelyä.
Palaute
Pyydämme säännöllisesti palautetta pelaajilta, toimihenkilöiltä, vanhemmilta ja työntekijöiltä ja kehitämme edelleen työtämme annetun palautteen pohjalta.
5. Ympäristö ja ilmasto sekä muut toimet
Merkittävimmät ilmastokuormaa aiheuttavat tekijät
Merkittävimmiksi ilmastovaikutusta aiheuttaviksi toimiksi arvioidaan jääurheiluolosuhteiden ylläpito, harjoituksiin kulkeminen sekä pelimatkat.
Toiminnan kädenjälki
Liikunta ja urheilu on itsessään vastuullista ja vaikuttavaa ja se lisää lasten, nuorten ja aikuisten hyvinvointia sekä parantaa terveyttä. Joukkueeseen kuuluminen turvallisessa toimintaympäristössä vahvistaa mielenterveyttä, luo tärkeää ryhmään kuulumisen tunnetta lapsille ja nuorille ja parhaimmillaan ennaltaehkäisee syrjäytymistä.
Toiminnan kädenjälki (positiivinen vaikuttavuus) on merkittävä. Liikunnan lisääminen on tulevaisuudessa ratkaisu moneen yhteiskunnan terveyshaasteeseen.
Tulevaisuus
Ilmastokuormituksen vähentäminen tulevaisuudessa tulee koskemaan nimenomaan koko jääurheilun merkittävimpiä ympäristökuormaa aiheuttavia toimia eli jääurheiluolosuhteiden ylläpitoa ja liikkumista. Koko jääurheiluyhteisön vastuulla on kehittää toimia ja olosuhteita, joiden avulla toiminnan ilmastovaikutuksia saadaan vähennettyä.
Vastuullisuus seuratoiminnassa tulee nähdä kokonaisuutena, jonka osa-alueet ovat sidoksissa toisiinsa. Esimerkiksi kun lisäämme kulkemista pyörällä tai kävellen niin vähennämme ilmastokuormaa ja samalla lisäämme arkiliikuntaa. Toisaalta pelimatkoja tai varustekierrätystä pohdittaessa tulee huomioida ilmaston lisäksi harrastustoiminnan kokonaiskustannukset.
Joel Punkan muistorahasto
Kiekko-Espoo ry:n perustama Joel Punkan muistorahasto jakaa tukea kausimaksuihin seuran pelaajille, joilla on taloudellisia haasteita harrastusmaksujen kanssa. Tuen tarkoitus on auttaa perhettä suoriutumaan vaikean ajanjakson yli.