SM-Sarjojen tilannekatsaus

Useimmat alkusarjat alkavat lähestymään loppuaan ja on aika tehdä katsaus Kiekko-Espoon kilpajoukkueiden alkukausiin. Kuusi Kiekko-Espoon joukkuetta ovat aloittaneen kautensa U20-U16 SMsarjoissa, ja tässä jutussa käydään läpi kaikkien joukkueiden alkukaudet.

K-E U20

Kiekko-Espoon U20 joukkue on aloittanut kautensa mallikkaasti U20 SM alkusarjassa. Joukkue on 24 joukkueen sarjassa sijalla kahdeksan ja hyvässä vauhdissa kohti ylempää jatkosarjaa. 19 ottelusta on raavittu kasaan 12 voittoa, joista 11 varsinaisella peliajalla. Yhteensä pisteitä on kertynyt 37, seitsemän pistettä vähemmän kuin sarjakärki Tapparalla, joten tahti on ollut hyvä.

Sarja on ollut tasainen, mistä kertoo se, että sarjan kärki kymmenikkö on kahdeksan pisteen sisällä toisistaan. Kaikki on siis vielä mahdollista, kun alkusarjaa on jäljellä neljä ottelua. Paikka ylemmässä SM-jatkosarjassa on tulossa hyvää vauhtia, mutta viimeiset alkusarjan ottelut on yhä hoidettava kunnialla. 12 joukkuetta jatkaa kauttaan ylemmässä SM-jatkosarjassa ja tällä hetkellä Kiekko-Espoon ero ylemmän SM-sarjan rajaan on kuusi pistettä.

Joukkueen vastuuvalmentaja Lasse Kivekäs kommentoi alkukautta näin:

“U20 alkukausi on sujunut suunnitelmien mukaan. Pelaajat painavat hyvin hommia arjessa niin jäällä kuin oheisissa. Laadukas arki sekä poikien loistava yhteishenki on näkynyt pelien lopputuloksissa. Starttaamme viimeisille kierroksille hyvistä asemista sarjataulukossa, ja jatkopaikka varsinaiseen U20 SM-sarjaan on omissa käsissä.”

K-E U20 CH

U20 Challenger joukkueen alkukausi on ollut haastava. Joukkue on 19 pelatun ottelun jälkeen U20-SM alkusarjan sijalla 22 kahdeksalla pisteellä. Alkusarjan kaksi viimeistä joukkuetta jatkavat kauttaan alkusarjan jälkeen U20 Mestiksessä, ja alkusarjan sijat 13–22 muodostavat alemman SM-jatkosarjan.

Kiekko-Espoo Challenger on yhä mukana taistelussa alemman SM-jatkosarjan paikasta yhdessä Karhu-Kissojen sekä Kiekko-Vantaan kanssa. Tällä hetkellä SM paikassa on kiinni Kiekko-Espoo, mutta ero on hiuksenhieno. Karhu-Kissat majailee alkusarjan sijalla 23 kuudella pisteellä, vain kahden pisteen erolla K-E Challengeriin. Taistelu SM paikasta käy varmasti kuumana alkusarjan loppuun asti ja tärkeitä otteluita on tulossa. Lokakuun viimeisen viikonlopun sarjaturnauksessa Raumalla Kiekko-Espoo Challenger otti elintärkeän voiton Kiekko-Vantaasta jatkoajalla 3-2, jonka ansiosta joukkue nousi putoamisviivan yläpuolelle. Haastavasta alkukaudesta huolimatta SM-paikka on edelleen omissa käsissä ja viimeiset neljä alkusarjan ottelua määrittävät sarjatason loppukaudeksi.

Vastuuvalmentaja Simo Romo kommentoi joukkueen alkukautta näin:

“Peli on sujunut erittäin kovassa sarjassa ajoittain hyvin haastavasti. Pilkahduksia hyvästä tekemisestä on ajoittain ollut esillä. Selkeä nuorennusleikkaus aiemmasta kaudesta on myös toisaalta avannut mahdollisuuksia monelle espoolaiselle nuorelle U20 SM alkusarjassa. Jatkamme työtä pelaajakehityksen osalta niin hyvin kuin puitteet mahdollistavat. Tulos ei ole meillä määrittävä tekijä, vaan laatu. Pyrimme parantamaan joka osa-alueella kauden edetessä valmistaen pelaajia menemään eteenpäin urillaan.”

K-E U18

U18 joukkueen alkukausi U18 ylemmässä SM-alkusarjassa on ollut ailahteleva. Kausi alkoi syyskuussa joukkueen häviten ensimmäisistä viidestä ottelusta neljä. Heikon alun jälkeen kelkka saatiin käännettyä hienosti. Seuraavat neljä ottelua päättyivät Kiekko-Espoon voittoon. Voittoputken jälkeen alkoi taas vaikea ajanjakso, jonka aikana Kiekko-Espoo on voittanut viimeisestä yhdeksästä ottelusta vain yhden rangaistuslaukauksilla.

Tällä hetkellä joukkue majailee sarjassa sijalla 10 tasapisteissä 11. olevan HPK:n kanssa. 12 joukkueen sarjasta 10 parasta jatkaa ylempään SM-jatkosarjaan, ja sijat 11 ja 12 jatkavat kauttaan alemmassa SM-sarjassa. Alkusarjaa on jäljellä neljä ottelua, joista jokainen on elintärkeä ylemmän SM-jatkosarja paikan kannalta. Pisteitä on saatava, ja vielä viimeisenä alkusarjan otteluna odottaa vierailu Rinkelinmäelle HPK:n vieraaksi, joka voi mahdollisesti ratkaista loppukauden sarjatason kohtalon.

Vastuuvalmentaja Joonas Ruosteisen kommentit alkukaudesta:

“U18 alkukausi on edennyt vaihtelevasti. Alkusarjan ensimmäisillä kierroksilla voitot jäivät puuttumaan, mutta ensimmäisten kierrosten jälkeen sinnikkyys ja työnteko alkoi kantaa ja joukkue näytti sitkeytensä onnistuen voittamaan muutaman ottelun putkeen. Viimeaikaisissa peleissä maalinteon kanssa on ollut haasteita ja tehokkuus alkoi vaivaamaan joukkuetta, jonka vuoksi tulos jäi joukkuetasolla vajaaksi. Kamppailupelaaminen ja reagointi muuttuviin tilanteisiin sekä rooleihin pelin sisällä on parantunut, kuten samalla puolustuspelaaminen. Rohkeutta haetaan päivittäin lisää ja rohkaisua uskallukseen kokeilla, onnistua ja epäonnistua etenkin kiekollisissa ratkaisuissa, joka näkyy hyökkäyspelaamisessa.

Tappioista huolimatta joukkue on näyttänyt vaikeinakin aikoina sitkeyttä ja vaikka tulos ei ole toistaiseksi korreloitunut pisteissä on joukkueessa halukkuutta, innokkuutta ja halua kehittyä sekä haastaa toinen toistaan. Sarja on tasainen ja illasta toiseen täytyy venyä huippusuoritukseen ja yhteisen työnteon sekä rohkeuden kautta tulokset kääntyvät vielä voitollisiksi. Tärkeintä on tietysti, että arki pysyy laadukkaana ja yksilöt kehittyvät kukin omalla tahdillaan.”

K-E U18 CH

Myös U18 Challenger joukkueen alkukausi on ollut ailahteleva. Joukkue aloitti kautensa U18 alemmassa alkusarjassa vahvasti, voittaen ensimmäisistä kahdeksasta ottelusta kuusi. Vahvan alun jälkeen alkoivat vaikeudet. Edellisestä kymmenestä ottelusta kasaan on saatu vain kolme voittoa ja seitsemän häviötä, joista yksi jatkoajalla. Joukkueen sijoitus 12 joukkueen sarjassa on tällä hetkellä seitsemäs, joka oikeuttaisi alemman SM-sarjan jatkopaikkaan. Sijat 10, 11 ja 12 jatkavat kauttaan alkusarjan jälkeen U18 Mestiksessä, ja eroa putoamisrajaan Kiekko-Espoolla on tällä hetkellä 14 pistettä. Heikommasta ajanjaksosta huolimatta alemman SM paikan saaminen varmistui lokakuun viimeisen viikonlopun kahden voiton myötä. Joukkue on tällä hetkellä kahden voiton voittoputkessa, ja alkusarjaa on jäljellä neljä ottelua.

Joukkueen henkilökohtaisista onnistujista esiin on nostettava maalivahti Anton Laiho, joka johtaa sarjan maalivahti tilastoja torjuntaprosentilla 93,9.

Vastuuvalmentaja Antti Lievosen kommentit:

“Joukkueen tavoitteeksi on asetettu alkusarjassa viiden parhaan joukkoon pääseminen, josta olemme tällä hetkellä hieman perässä. Tavoite on kuitenkin edelleen saavutettavissa viitos sijan ollen vain neljän pisteen päässä. Sarja on erittäin kova ja vaatimustaso on korkealla, joten niin sanottuihin ohipeleihin ei ole ollut varaa. Kuka vaan voi voittaa tai hävitä kelle vaan. Joukkue panostaa siihen, että jokapäiväinen tekeminen sekä rutiinit ovat mahdollisimman korkealla tasolla, joka tukee sekä joukkueen menestystä että yksilöiden kehitystä. Eteenpäin pyrkiville pelaajille sarja on ollut erittäin hyvä paikka kehittyä.”

K-E U16

Kiekko-Espoon U16 joukkue on aloittanut kautensa ryminällä. Joukkue johtaa U16 SM karsintasarjan lohkoa 2 puhtaalla pelillä. 11 ottelusta on saatu kasaan 11 voittoa maalierolla 67–14. Karsintasarja jatkuu aina joulutaukoon asti ja jäljellä on 13 ottelua.

Joukkueen menestyksen lisäksi Kiekko-Espoon pelaajat ovat saaneet hienoja onnistumisia myös henkilökohtaisella tasolla. Alkusarjan pistepörssin top 10 pelaajan joukossa on kolme Kiekko-Espoon pelaajaa, Aapo Vanninen (6+16=22), Aleksi Kilpeläinen (11+10=21), Tomas Racz (6+11=17). Yhteensä 10 K-E pelaajaa ovat yli piste per peli tahdissa, joka kertoo joukkueen erittäin vahvasta alkukaudesta. Myös joukkueen maalivahdit ovat pelanneet hienosti. Magnus Loponen johtaa sarjan torjuntapörssiä torjuntaprosentilla 93,8. Kasper Kuusikoski puolestaan majailee torjuntapörssin sijalla kolme torjuntaprosentilla 93,4.

Vastuuvalmentaja Eeri Pulkkisen kommentit:

“Alkukausi on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti. Harjoituspelikausi tarjosi arvokasta oppia meille siitä, mitä menestyminen tällä kaudella vaatisi. Tasoerot siirryttäessä SM-tasolle ovat pienentyneet ja raa’an työnteon määrä korostuu.

Alkukauteen on mahtunut myös -07 ikäluokan ensimmäiset askeleet maajoukkuepolulla. Voimmekin olla ylpeitä, että joukkueessamme pelanneista valittiin Pohjolaleirille 14 pelaajaa ja ensimmäisiin maajoukkuepeleihin 9 pelaajaa. Kunnianarvoisa suoritus, mutta arkityö jatkuu.

Olemme tähän mennessä pelanneet 11 peliä alkusarjaa ja suoriutuneet niistä tappioitta. Joukkueen kova tavoite ei anna varaa joukkueen sisäiseen löysäilyyn ja pidämmekin vaatimustason korkealla. Olemme onnistuneet pelaamaan hyvällä tasolla, ilman isompia notkahduksia ja ”joukkue ensin-mentaliteetilla”. Tervetuloa seuraamaan U16SM otteita Ilmatar-areenalle!”

K-E U16 CH

U16 Challenger joukkueen saldo U16 SM karsintasarjan lohko 2:ssa on tähän mennessä neljä voittoa ja kahdeksan häviötä 12 ottelusta. Joukkue on 13 joukkueen sarjassa sijalla kymmenen, joka oikeuttaisi U16 alemman SM-sarjan jatkopaikkaan. Alkusarjaa on kuitenkin vielä reippaasti jäljellä 12 ottelun verran sarjan jatkuen aina joulutaukoon asti, ja ylemmän SM-jatkosarjan paikka on edelleen täysin omissa käsissä. Ylemmän jatkosarjan viimeisessä paikassa on tällä hetkellä kiinni KalPa, ja ero K-E Challengeriin on seitsemän pistettä. Tärkeitä otteluita on siis tulossa ja jännitettävää riittää varmasti joulutaukoon asti.

Joukkueen henkilökohtaisista onnistujista esiin nousee maalivahti Eetu Virranne, joka on sarjan torjuntapörssin jaetulla kolmossijalla torjuntaprosentilla 93,4.

Vastuuvalmentaja Aleksi Palosaaren kommentit alkukaudesta:

“Joukkue on saanut paljon kovia pelejä alkukauden aikana. Yhteishenki ja työmoraali ovat olleet kiitettävällä tasolla. Tällä hetkellä painopisteet ovat maalinteon ja hyökkäyspelin kehittämisessä. Ennen kaikkea joukkuepeliä ja yksilöiden omia tavoitteita tuetaan viikoittain eteenpäin. Joukkue on sitoutunut tavoittelemaan paikkaa ylempään SM-sarjaan kevääksi!”